Minu visioon Eesti alkoholipoliitika tulevikust

Alkohol jõuab inimesteni juba maast-madalast lapseeas, nähes enda ümber tähistavaid või muresid klaasi uputavaid täiskasvanuid ja lapsevanemaid. Kuidas peakski meie nägemus meelemürkidest kujunema elujooksul mõistlikuks, kui ümbritsev keskkond peab alkoholi liigtarbimist justkui kultuuri osaks ja normaalsuseks.

Meelemürkide tarvitamine on juba aastakümneid Eesti ühiskonnas laialdane probleem, mis nõuab ennetus- ja teavitustööd. Tervise Arengu Instituudi (TAI) nägemusel saame inimesi ja eelkõige noori paremini kaitsta siis, kui teame ennetustöös toimivaid ja mittetoimivaid tegureid. Nii laste kui ka noorte puhul on tähelepanu suunatud eelkõige sotsiaalse pädevuse ja akadeemiliste oskuste arendamisse.

Arvan, et tänu läbimõeldud ja teadlikule ennetustööle suudaksime ühiskonnas rohkem ära hoida fataalseid tagajärgi, mis alkoholi tarbimisega kaasnevad. Näiteks hoiduda vaimsest- ja füüsilisest vägivallast, liiklusõnnetustest ja liigtarbimisest tekkinud terviseprobleemidest.

2021. aastal tehtud EKI uuringus kajastatakse arvuliselt, et võrreldes aastaga 2020 tõusis alkoholitarbimine 2,3% täiskasvanud elaniku kohta, millest tulenevalt saab prognoosida, et tõusutrendis sõudmist jätkab alkoholitarbimine ka järgnevatel aastatel. Näen iseenda tutvusringkonnaski, et inimesed jagunevad kaheks- väga tihedad alkoholitarbijad ja need, kes tarbivad minimaalset. Minimaalselt tarbijad on endiselt suures vähemuses ja tihti pidustustel põlu all.

Paari eelneva aastaga on „vägijoogi“ tarbimine vähenenud vaid avalikes toitlustusasutustes ja baarides, kuna pandeemia tõttu on olnud need kas suletud või omanud piiranguid.
Lisaks mõjutab tarbimiskäitumist ka alkoholi kättesaadavus ja hind, mis olenemata palgatõusudest on jäänud samaks või lausa odavnenud- kivi vast poliitiliste otsuste kapsaaeda. Meelelahutusasutustes alkoholi tarbimine on küll langenud, kuid vastukaaluks on kodune pruukimine hoopis tõusnud- ilmselt ka seetõttu, et asutustes on see tunduvalt kallim. 

Lapsena saab meie turvaline ja terve maailmapilt alguse vanemate käitumisest, harjumustest, suhtlus- ja väljendusoskusest ning kui selles esineb puudujääke, kulgebki meie edasine arusaam läbi kõverpeegli.

Minu arvates oleks oluline veelgi enam tõsta teadlikust nii noorte kui ka täiskasvanute seas, ilustamata kuidas alkoholi liigtarvitamine meile pikemas perspektiivis ikkagi mõjub ja tuua inimesteni alternatiivseid ja tervislikke võimalusi, kuidas erinevate emotsioonide ja sündmustega kainelt toime tulla. Inimloomus kord on juba selline, et keelates isu kasvab, seega tuleb leida teadlik lähenemine, mis toetaks meie laste kasvukeskkonda ja samuti aitaks vanematel vastutustundlikumalt käituda.

Kahju on seda väita, kuid tunnen antud teemat käsitledes, et tänasel päeval on meie käed ühiskonnana veidi seotud ja teadlikus kasvab suuresti läbi edasiste põlvkondade, kes saavad poliitilistes otsutes kaasa rääkida, et oma lapsi kasvatada alkoholivabamas keskkonnas. Seega alkoholipoliitika tulevik lausa karjub teadlike inimeste sõnavõttude järgi, kes me tulevased lapsevanemad, suunanäitajad ja õpetajad oleme.

Igatahes vajab meie alkoholipoliitika hädasti raputamist, sest see on justkui seisev tiigivesi, mis aina sogasemaks muutub. Palju lapsi sünnib peredesse, kus igapäevane alkoholitarbimine on normaalsus ning juba varasest noorusest ei ole seetõttu võimalik saada turvatunnet ega oskust lahendada konflikte või muresid meelemürke haaramata.

Lõpetuseks ütleksin, et vähemalt on meie teadlikus muutunud paremaks selles valdkonnas, et millist alkoholi me tarbime ja kust see tuleb, sest aastakümneid tagasi kerides võime meenutada, mis kogustes liikus riigis salaalkoholi, mille oht organismile oli veelgi suurem. Aitäh poliitikud ja riik, et hoiate selles vallas kätt pulsil ja keelud väga ranged! Positiivsest küljest julgeksin arvata, et liigume ühiskonnana kindlasti juba tervist toetavamate käitumismustrite poole, alkoholitarbimist ehk murda ei õnnestu kuid vähendada kindlasti.


ALLIKAD:

 https://www.tai.ee/sites/default/files/2021-11/Alkoholi%20aastaraamat%20web_2021.pdf


Kommentaarid

Populaarsed postitused