Mobiiltelefonide tervisemõjud

Mobiil- ja nutitelefonid on maailmas kõige enam kasutuses olevad seadmed, millel on laialdased võimalused inimese produktiivsuse tõstmiseks, sotsiaalseks suhtlemiseks, informatsiooni jagamiseks ja saamiseks. Eelised kõrvale jättes on mobiiltelefonidel ka palju varjatud pahupooli, mis inimese vaimsele ja füüsilisele tervisele suurel hulgal negatiivset mõju avaldavad. Tänapäeva maailmas, kus nutitelefon on paratamatult inimese igapäevane kaaslane on oluline teada, mis on võimalikud ohud ja, et oleks oskus neid ennetada või vältida.

Kuigi mobiiltelefonid ei saada välja ioniseerivat kiirgust nagu röntgeniaparaadid, mis suudavad murda keemilisi sidemeid ja otseselt DNAd kahjustada, siis emiteerivad need hoopis raadiosageduslikke laineid, mis mõjutavad inimese keha biokeemilisi signaale, mis aja jooksul on võimelised põhjustama erinevaid terviseprobleeme ja tõsta oluliselt ka vähiriski. Raadiosageduslikke lainetega ja kiirgusega on seotud erinevad ajukasvajad (glioomid), akustilised neuroomid, meningioomid, süljenäärmete kasvajad, silmavähk, munandivähk ja leukeemia. Kuigi DNAd otseselt ei mõjutata, mõjutab see DNA parandamise ja taastumise protsesse. Lõpptulemuseks on siiski kahjustunud ja talitlushäirega DNA. (Kiirgusinfo.ee).

 

Uuringutest tulenevalt on olemas seos raadiolainete ning naha-, põie-, eesnäärme, soole, rinna- ja kopsuvähi vahel. Kus iganes on rohkem raadiolaineid, seal on rohkem ka mainitud haigusi. Kui raadiolained vähenesid, vähenes ka haigestumine. (Kiirgusinfo.ee).

 

Inglismaal aastatel 1998-2007 läbiviidud uuring näitab, et suurenemas on selliste ajukasvajate esinemissagedus, mis asuvad just mobiiltelefoni hoidmise koha lähedal. Üks uuring avaldas, et 15 aasta pärast ootab meid ajuvähi laine. Põhineti teada faktile, et mobiiltelefonid põhjustavad DNAs mutatsioone ning mobiiltelefonide kasutamine häirib DNA parandamist. (Vocht jt., 2011). Tänaseks on 15 aastat möödunud ja ajukasvajate esinemissagedus on küll nähtavalt tõusnud, kuid ei saaks väita, et ajuvähi laine on tabanud. Esineb ka palju muid vähkkasvajaid, mille algpõhjus võib samuti olla elektromagnet kiirgus.

 

Organid, mis on raadiolainete suhtes eriti tundlikud, on kopsud, närvisüsteem, süda, silmad, munandid ja kilpnääre. Ja muidugi aju ning seetõttu on nutiseadmete kasutamisel suur roll ka vaimse tervise häirete puhul. (Vocht jt., 2011).Noori peetakse vaimse tervise häirete puhul põhiliseks riskigrupiks, sest liigse nutitelefoni kasutamise tõttu võivad väheneda nende inimkontaktide hulk, tekkida unehäired, väheneda füüsiline aktiivsus ja produktiivsus, langeda õppeedukus ning suureneda üksinduse, ärevuse ja depressiooni tekkerisk. (Kuul, 2019). 


ALLIKAD:

De Vocht F., Burstyn I., Cherrie J. (2011). Time trends (1998-2007) in brain cancer incidence rates in relation to mobile phone use in England. Bioelectromagnetics. (2011). 32(5) 334-339. 

DOI: https://doi.org/10.1002/bem.20648 


Kiirgusinfo.ee


Kuul, E. (2021). Kooliõpilaste nutitelefoni kasutamine ja seotud terviseriskid. Eesti Maaülikool. https://dspace.emu.ee/bitstream/handle/10492/6891/Eliise_Kuul_2021_taistekst.pdf?s equence=1&isAllowed=y 

Kommentaarid

Populaarsed postitused